Theresa May staat verder onder druk om vroegtijdig op te stappen, nadat ze dinsdag een poging deed om genoeg stemmen te winnen voor haar Brexit-deal met de EU. Volgens Britse media zouden meerdere ministers haar koers niet langer steunen.

Zo’n 60 leden van haar eigen Conservatieve Partij zijn niet gecharmeerd van het idee om haar deal voor te leggen in een referendum.

May’s plan is als volgt: mits voldoende parlementariërs in het Britse Lagerhuis bij de vierde stemming haar Brexit-deal met de EU goedkeuren, zal het volk zich daarover ook kunnen uitspreken door middel van een nieuw referendum. Ze hoopte daarmee de angel uit de loopgravenpolitiek te halen.

Tegelijkertijd gaf ze ook toe dat ze de gehate backstop om het grensverkeer tussen Noord-Ierland en Ierland op te vangen niet kan veranderen.

Begin volgende maand zal de stemming plaatsvinden. 60 van de ruim 300 Conservatieve Lagerhuisleden hebben gezegd zeker tegen te stemmen. De voltallige oppositie (alle andere partijen behalve de Noord-Ierse Unionistische Partij) is dat ook van plan.

Labour-leider Jeremy Corbyn greep de gelegenheid weer aan om te pleiten voor nieuwe landelijke verkiezingen. "We hebben leiderschap nodig en deze premier is niet degene die dat nu kan bieden. Gedurende de laatste drie jaar heeft ze geen enkele poging gedaan om het land bijeen te brengen, maar zich alleen geconcentreerd op het in stand houden van haar eigen verdeelde partij."

Er gaan zelfs geruchten dat de zogeheten 'backbenchers' van de Conservatieve Partij op woensdag bijeenkomen om dan de regels rondom moties van wantrouwen (voor het partijleiderschap) te veranderen. May overleefde in december een dergelijke motie en is nu voorlopig 'veilig' volgens de regels binnen haar partij.

Meerdere ministers naar verluidt tegen May

De fikse tegenwind vanuit het Lagerhuis kan het Britse kabinet doen besluiten om de stemming dan maar uit te stellen. Dat zei minister van Milieu en Brexiteer Michael Gove woensdagochtend. "We zullen de komende dagen bespreken hoe mensen gereageerd hebben op dit voorstel", voegde hij er diplomatiek aan toe. Meerdere ministers in May's kabinet zouden echter faliekant tegen het idee van een volgend referendum zijn.

Een Tory-lid dat de premier in maart nog steunde, liet nu zijn onvrede blijken. "Er is niets nieuws of gedurfds aan dit vreselijke menu van non-opties voor de Brexit", fulmineerde Iain Duncan Smith. "Voor zover ik kan zien hebben we over werkelijk niets controle teruggekregen. De backstop is er nog altijd. Ook al heet het niet zo, we zouden nog steeds in de douane-unie zitten. Zo zit Brussel nog steeds aan het stuur."

Weinig verrassend genoeg liet ook Boris Johnson zijn oppositie blijken. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken (en mogelijk opvolger van May) zei dat hij al met tegenzin May steunde in een vorige stemming. Nu kan dat niet langer, vindt hij.

Om de zaken voor May nog wat verder op scherp te zetten, vinden ook in het Verenigd Koninkrijk deze week Europese verkiezingen plaats. De nieuwe Brexit Party van opper-Brexiteer Nigel Farage stevent daarbij af op winst - en May moet vrezen dat haar partij als vijfde eindigt. In de peilingen staan de Tories nu op 7 procent, onder de Groenen.